Veggie Etiketi, bitkisel ürünleri tanımlayan ve bu ürünlerin tamamen bitkisel kaynaklardan üretildiğini gösteren bir etikettir. Bu etiket, ürünün hiçbir hayvansal bileşen içermediğini ve vegan veya vejetaryen diyetine uygun olduğunu belirtir.

Vejetaryen ürün sertifikası, bağımsız bir üçüncü taraf kuruluşun bir ürünün vejeteryanlar tarafından tüketilmeye uygun olduğunu onayladığı süreçtir. Bu sertifika, tüketicilerin hangi ürünlerin diyet gereksinimlerine uygun olduğunu belirlemelerine yardımcı olduğu için önemlidir. Ayrıca ürünün et, kümes hayvanları, balık veya jelatin dahil hiçbir hayvansal içerik veya yan ürün içermediğine dair güvence sağlar. Veggie etiketli ürünler, ilgili tüketiciler tarafından kolaylıkla fark edilmekte ve satın alınabilmektedir. Ürünlerine Veggie etiketi almak isteyen firmalar ürün doğrulama ve sertifikasyon süreciyle ilgili daha detaylı bilgi için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçebilirler.
Son yıllarda tüm dünyada bitki bazlı ürünlere olan talep artmaktadır. Bunun sonucunda vejetaryen ve vegan ürünler sunan şirketlerin sayısı önemli ölçüde artmıştır. Bu büyümeyle birlikte, bu ürünlerin vejetaryen veya vegan olarak kabul edilmeleri için gerekli standartları karşıladıklarından emin olarak sertifikalandırılması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Veggie etiketi bu bağlamda en saygın ve kabul gören piyasa düzenlemelerinden biridir. Dünya çapında, her biri kendi standartları ve kriterleri olan Veggi etiketi sunan birkaç kuruluş vardır. Bu kuruluşların en bilineni 1847 yılında kurulan ve merkezi İngiltere´de bulunan Vegetarian Society´dir. Vegetarian Society´nin sertifika işareti, dünya çapında vejetaryenliğin bir sembolü olarak kabul edilmektedir.
Vegetarian Society´den sertifika almak için bir ürünün bazı katı kriterleri karşılaması gerekir. Öncelikle ürün et, balık, kümes hayvanları veya bu kaynaklardan elde edilen herhangi bir yan ürün içermemelidir. Ayrıca, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içermemeli veya hayvanlar üzerinde test edilmemelidir. Son olarak, üretim süreci vejetaryen olmayan ürünlerle çapraz kontaminasyondan arındırılmış olmalıdır.
Veggie etiketi veya vejetaryen sertifikası sunan bir diğer tanınmış kuruluş, yine Birleşik Krallık´ta bulunan Vegan Society´dir. Vegan Society´nin sertifika işareti, veganlığın bir sembolü olarak tanınır ve bu işareti taşıyan ürünlerin, vejetaryen sertifikasına göre daha katı kriterleri karşılaması gerekir. Vegan Society´den sertifika almak için, bir ürünün yalnızca hayvansal içerik içermemesi değil, aynı zamanda bal, süt ürünleri, yumurta veya diğer hayvansal yan ürünleri içermemesi gerekir. Üretim sürecinde herhangi bir hayvan testi veya kemik kömürü gibi hayvandan türetilen işleme yardımcıları kullanılmamalıdır.
Vegetarian Society ve Vegan Society´ye ek olarak, sertifikası sunan birçok farklı kuruluş vardır. Amerikan Vejetaryen Derneği, Avrupa Vejetaryen Birliği ve Avustralya Vejetaryen Topluluğu bunlardan bazılarıdır. Veggie etiketinin hangi kuruluştan nasıl alınacağına dair detaylı bilgiye Aşan Danışmanlık ile ulaşabilirsiniz.
Veggie Etiketi Nasıl Alınır?
Veggi etiketi almak için izlenebilecek adımları şöyle özetleyebiliriz:
– Sertifika kuruluşlarının araştırılması: Veggie sertifikası almanın ilk adımı, sertifika sunan kuruluşları araştırmaktır. Ürünleri vejetaryen veya vegan olarak onaylamak için saygın ve belirlenmiş kriterlere sahip kuruluşlar tespit edilmelidir Bazı tanınmış kuruluşlar arasında Vegetarian Society, Vegan Society
– Kriterlerin belirlenmesi: Birlikte çalışılacak kuruluşu seçtikten sonra, sertifikasyon kriterleri belirlenmelidir. Her kuruluşun kendi standartları ve gereksinimleri vardır. Bu nedenle, sertifika almak için ürünlerin neleri karşılaması gerektiğini anlamak önemlidir.
– Malzemelerin ve üretim sürecinin gözden geçirilmesi: Üretim girdileri ve prosesleri detaylı bir şekilde analiz edilemelidir. Hayvansal kaynaklı içeriklerin veya yan ürünlerin bir listesi çıkarılmalı ve bunları bitki bazlı alternatiflerle değiştirmenin yolları belirlenmelidir. Ayrıca, üretim sürecinin vejetaryen olmayan ürünlerle çapraz kontaminasyon içermediği doğrulanmalıdır.
– Başvuru yapılması: Gerekli kriterler karşılandıktan sonra sertifikasyon kuruluşuna başvuru yapılmalıdır. Kuruluşun ürün ve üretim süreciyle ilgili talep ettiği belgeler ve ürün numuneleri gönderilmelidir.
– Ürün doğrulama süreci: Sertifikasyon kuruluşu ürün içeriği ve üretim süreçleriyle ilgili detaylı inceleme yapabilir ve birtakım değişiklikler talep edebilir. Sertifikasyon kriterlerinin karşılanması için bu süreç titizlikte takip edilmelidir.
– Veggie etiketinin gösterilmesi: Ürünler onaylandıktan sonra Veggie etiketi veya logosu ürün üzerinde gösterilmeye başlanabilir.
- Halal Natural Belgesi
- Gluten Free Sertifikası
- Cruelty Free Sertifikası
- Helal Vegan Belgesi
- Eco Friendly (Çevre Dostu) Belgesi
- Eko Etiket
- Eko Etiket Nedir?
- Eco Friendly (Çevre Dostu) Belgesi
- GMO Free (GDO İçermez) Belgesi
- Sweetener Free Belgesi
- Dairy Free Belgesi
- Meat Free Belgesi
- Egg Free Belgesi
- Sugar Free Belgesi
- Fish Free Belgesi
- Nuts Free Belgesi
- Veggie Etiketi Nedir?
- SBS Free Belgesi
- Soy Free Belgesi
- Caffeine Free Belgesi
- Taze Ürün Belgesi
- MSG Free Belgesi
- Nitrates Free Belgesi
- Low Carb Etiketi
- Colorant Free Belgesi
Sabit Hat : 0212 438 04 76
Whatsapp : 0545 341 43 49
info@asandanismanlik.com
Bu zamana kadar çalıştığımız mutlu müşterilerimiz
0
+
Mutlu Müşteri
ISO belgesi, ce belgesi gibi birçok alanda belgelendirme
0
+
İşletme Belgesi
Kaliteli ve güvenilir hizmet anlayışıyla, ‘Sizin işiniz bizim işimizdir.’ düşüncesiyle müşterilerimize her daim destek olarak kusursuz hizmet sunmaktayız.