HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) gıda güvenliği yönetim sisteminin temelini oluşturan bir yaklaşımdır.

HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) gıda ürünlerinin tüketim için güvenli olduğunu doğrulayan bir sistemdir. İlk olarak 1960’lı yıllarda ABD’de NASA Uzay Programında gıda kalitesini sağlamak için oluşturulmuştur. Gıda güvenliği ile ilgili çok önemli konuları içermesi ve kullanışlı olması sebebiyle zamanla tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde birçok şirket gıda ürünlerinin tüketilmesinin güvenli olduğunu sağlamak ve göstermek için HACCP tarafından geliştirilen ilkeleri uygulamaktadır. Gıda zincirinin bir kısmında ya da tamamında yer alan işletmeler faaliyetlerini HACCP prensiplerine uygun hale getirdikleri takdirde akredite kuruluşlardan HACCP Belgesi alabilmektedir. Belgelendirme aşamasında HACCP danışmanlık hizmeti alan kuruluşları çok daha kolay, hızlı ve düşük maliyetli bir sertifikasyon süreci beklemektedir. Aşan Danışmanlık, gıda sektörüne yönelik diğer sertifikasyon programlarında olduğu gibi HACCP Belgesi almak isteyen kuruluşlara kaliteli ve güvenilir danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.
HACCP Nedir?
HACCP, gıda endüstrisindeki şirketlere ürünlerini gıda kaynaklı hastalıklardan uzak tutmaları için ölçülebilir standartlar sağlayan ve böylece maliyetli geri çağırmaları ve yasal sonuçları önleyen bir gıda güvenlik sistemidir. İçerisinde gıda tedarik zincirinde faaliyet gösteren şirketlerin gıda hijyeninin sıkı bir şekilde uygulandığından emin olmak için uyabilecekleri kurallar ve ilkeler yer almaktadır. Bu bağlamda, çiftlikler, nakliye şirketleri ve hatta restoranlar ve kafe işletmeleri, müşteri şikayetlerini, olası yasal yaptırımları ve ürün geri çağırmalarını azaltmak için HACCP standartlarına uymalıdır.
HACCP Danışmanlık Kapsamı
Aşan Danışmanlık’tan HACCP danışmanlık hizmeti alan kuruluşların, HACCP sisteminin içerisinde yer alan ilkelerin her birine uyum sağlanması çok daha kolay olmaktadır. HACCP danışmanlık hizmetimiz kapsamında verdiğimiz hizmetleri şöyle özetleyebiliriz:
* Gıda faaliyetleriyle ilgili tehlike analizi gerçekleştirmek: Bu adımda olası fiziksel ya da kimyasal hasarlar tespit edilir ve hastalanma ve yaralanma gibi sonuçların ortaya çıkması engellenir. Her bir aşama için olası tehlikelerin tanımı yapılır ve ne gibi sonuçlar ortaya çıkaracağı belirlenir. Daha sonra risk sınıflandırması yapılır.
* Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi: Olası tehlikelerin her biri için farklı kontrol noktaları tespit edilir. Faaliyetlerin nasıl kontrol edileceğini ve denetlenebileceğini ortaya koymak için yürütülen bu çalışma gıda güvenliği tehlikelerini ortadan kaldırmak için çok önemlidir.
* Tehlike limitlerini testpit etmek: Belirlenen tehlikeler ve riskler için en yüksek ve en düşük değerler belirlenir. Bu değerlerin doğru bir şekilde belirlenmesi ve doğrulanması için gıda uzmanlarından veya diğer uluslararası standart ve yönetmeliklerden destek alınabilir.
* Takip prosedürlerinin oluşturulması: Tehlikeler ve kontrol noktaları tespit edildikten sonra sürecin yönetimini daha kolay hale getirmek için bir ölçüm planı oluşturulur. Burada amaç tehlikelerin doğru noktalarda ve doğru metotlarda uygun bir şekilde tespit edildiğini görmektir.
* Düzeltici / önleyici faaliyetlerin uygulanması: Gıda güvenliğini tehdit eden herhangi bir bileşen, uygulama ya da süreç tespit edildiği zaman gerekli düzeltici ve önleyici aksiyonların alınması gerekir. Böylelikle son tüketiciye daha sağlıklı, kaliteli ve güvenli ürünlerin ulaştırılması sağlanır.
* Kayıt altına alma: HACCP sistemi içerisinde yapılan her çalışma mutlaka kayıt altına alınmalıdır.
* Doğrulama prosedürleri: Bu aşama bağımsız analiz, test ve gözetim yöntemlerini içermektedir. Aşan Danışmanlık, HACCP danışmanlık hizmeti kapsamında kuruluşların HACCP sistemini nasıl doğrulayacağına dair uygun metotları sağlamaktadır.
HACCP Belgesi Faydaları
HACCP sistemi, gıda tedarik zincirinin her aşamasını kapsadığından üretim, ambalajlama, soğuk zincir, depolama, nakliye, satış vb gibi faaliyetleri yürüten her gıda şirketi HACCP Belgesi almalıdır. Bu belgenin sağladığı faydaları şöyle özetleyebiliriz:
* Gıda kaynaklı her türlü risklerin en aza indirilmesini ve kontrol altına alınmasını sağlar.
* Gıda ürünlerinin tedarik zinciri boyunca doğru bir şekilde izlenmesi için uygun yöntemler sunar.
* Kamu sağlığının korunmasına önemli katkılar sunar.
* Gıda güvenliğinin yönetimiyle ilgili yasa ve yönetmeliklere uyum sağlamayı kolaylaştırır.
* Gıda şirketlerinin uluslararası gıda güvenliği ile ilgili diğer belgeleri almasını hızlandırır.
* Kurumsal itibarı ve piyasadaki rekabet gücünü artırır.
* Ürün şikayetlerini ve ürünlerin piyasadan toplatılması gibi sonuçları azaltır.
* Piyasaya kaliteli, sağlıklı ve güvenli ürün arzını kolaylaştırır.
HACCP danışmanlık hizmeti ile ilgili daha detaylı bilgi ve teklif için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
- RAMS Yönetimi
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Danışmanlığı
- ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri Danışmanlık Hizmeti
- ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 15838 Çağrı Merkezi Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 21001 Eğitim Kuruluşları Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi Danışmanlık Hizmeti
- HACCP Danışmanlık Hizmeti
Sabit Hat : 0212 438 04 76
Whatsapp : 0545 341 43 49
info@asandanismanlik.com
Bu zamana kadar çalıştığımız mutlu müşterilerimiz
0
+
Mutlu Müşteri
ISO belgesi, ce belgesi gibi birçok alanda belgelendirme
0
+
İşletme Belgesi
Kaliteli ve güvenilir hizmet anlayışıyla, ‘Sizin işiniz bizim işimizdir.’ düşüncesiyle müşterilerimize her daim destek olarak kusursuz hizmet sunmaktayız.