Karbon Ayak İzi Hesaplama ile alakalı bilgilerin yer aldığı ve önemli verilerden bahsedilen Aşan Danışmanlık sitesinde sizler için tüm detaylara değinildi, hemen inceleyebilirsiniz. Günümüzde enerjinin yüzde 80’i fosil kaynaklı tesislerde yapılmaktadır. Bu kaynaklar iklim değişimlerine neden olur. 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yapılan anlaşmada küresel ısınmasının 100 yıl sonunda iki derece ile sınırlandırılması kararı alınmıştır. Kyoto Protokolü tarafından belirlenen hizmet, üretim ve işleme faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan sera gazlarının etkileri Karbon Ayak İzi Hesaplama ile ortaya konulur. Ülkemizde de hesaplama yöntemleri benimsenir. Kamu sektörü, sivil toplum kuruluşları ve kurumlar bu hesaplamalar ile çevresel etkileri değerlendirir. İklim değişiklikleri mücadeleye katkı sağlamak ve sürdürülebilirlik hedefleri içinde çok önemlidir.

Karbon Ayak İzi Nedir?


Birim karbondioksit olarak ölçülen karbon ayak izi, üretilen sera gazı miktarının faaliyetlerine göre çevreye verdiği zarar ile hesaplanır. İki kategoriye ayrılır:

1.    Doğrudan Ayak izi: Evsel enerji tüketimleri ve ulaşımın da dahil edildiği fosil yakıtların hesaplanması ile elde edilir
2.    Dolaylı Ayak izi: Kullanılan tüm ürünlerin imalatından bozulmasına kadar geçen sürede CO2 emisyonlarının ölçülmesi ile hesaplanır.

Karbondioksit ve sera gazları atmosferimizde hep olsa da yirminci yüzyılda endüstriyelleşme nedeni ile gazların miktarı artmıştır. Bu da küresel ortalama sıcaklıkların daha fazla olmasına neden olur. Yenilebilir enerji kaynaklarının artırılması, ağaçlandırma yapılması, geri dönüşümün öneminin kavranması, toplu taşımaların kullanılması, ulaşım ve ısınma için temiz yakıtların tercih edilmesi ile karbon izi azaltılabilir.

Aşan Danışmanlık olarak sürdürülebilirlik kapsamında işletmenize bir çok alanda destek oluyoruz.
 

Karbon Ayak İyi Hesaplama Programı


Her kurumsal işletme düşük karbon stratejisi ile hareket etmektedir. Yerel ve uluslararası olarak kabul edilen standartlara uygun olarak Karbon Ayak İzi Hesaplama raporları hazırlıyoruz. İşletmenizin hizmet ve üretim süreçlerine özel emisyon hesaplamaları yaparak stratejileriniz için en uygun raporlamalar yapılmaktadır. İşletmeler bu raporları müşteri taleplerinde, sürdürülebilirlik raporlamalarında ve her türlü doğrulama işlemlerinde kullanabilir. Kaynakların doğru ve eksiksiz tespiti ile kusursuz hesaplamalar yapmaktayız. Farklı sektörlere ait emisyon hesaplama tecrübemiz ile danışmanlık hizmetleri sunmaktayız.

Hesaplama programları genel anlamda şu adımlardan oluşur:

•    Veri toplama
•    Emisyon faktörleri
•    Hesaplama
•    Analiz ve değerlendirmeler
•    Raporlama ve stratejiler

İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun özelleştirmeler yapılarak hesaplamalar yapılabilir.

Karbon Ayak İzi Hesaplama


Karbon Ayak İzi Kaç Olmalıdır?



Küresel olarak değerlendirildiğinde ortalama karbon ayak izi 4 tondur. Küresel sıcaklıklarda 2 derecelik artıştan kaçınmak adına yıllık ortalama karbon izinin 2050 yılına kadar 2 tonun altına düşmesi hedefleniyor.
 

Karbon Ayak İzi Hesaplamaları Hangi Sektörlerde Uygulanmaktadır?



Pek çok sektörde Karbon Ayak İzi hesaplama yapılmaktadır. Bu hesaplamalar çeşitli alanlardaki çevresel etkilerin değerlendirilmesi için tercih edilir. Örneğin enerji üretimi alanında elektrik, yakıt ve ısı üretimi gibi enerji sektöründe enerji kaynaklarının çevresel etkilerini değerlendirmek için kullanılır. Ulaşım alanında taşıtların sera gazı emisyonları değerlendirmesi yapılması çok önemlidir. Bu alanda yapılan hesaplamalar ile enerji kaynaklarının çevresel etkileri değerlendirilebilir. Bunlar dışında tarım ve gıda, endüstriyel üretim, inşaat ve yapı, hizmet sektörü, teknoloji ve elektronik, sosyal ve kamu kurumları içerisinde de yapıla hesaplamalar ile çevresel farkındalık, strateji ve hedef belirleme gibi pek çok fayda elde edilir.

İlgili Yazılar