
Aşan Danışmanlık ve Belgelendirme Hizmetleri olarak ihracat alanlarında detaylı bilgilendirme sağladık.
Ülkemizin en önemli ticaret ve gelir kaynağı unsuru olan İhracat, çeşitli alanlarda yaptığımız dış ticaretlerle ülkemize katkı sağlamaktadır. Ülkemizde üretilen ürünlerin ihracatı ülkemizin daha da yaygınlığını bilinilirliğini arttırmaktadır. Aşağıda ihracat nedir, ihracat için gerekli belgeler nelerdir gibi detaylı açıklamalara yer verdik. Her türlü sorun ve ihtiyaçlarınızda Aşan Belgelendirme ve Danışmanlık Hizmetlerinden 7/24 uzman kadromuza ulaşabilir detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bir ülkede üretimi yapılan ve bu üretilen ürünün başka ülke yerleşkeleri tarafından satın alınan mal ve hizmetlerdir. Ürünün veya yapılan hizmetin ne olduğu fazlaca önemli değildir. Her hangi bir ürün olabilir veya e-posta, bireysel olarak gönderilen bir ürün olabilir. Ülke sınırları içerisinde üretilip farklı ülkede birine satıldığı takdirde bu durum ihracattır. Uluslararası ticarette denilebilir. İhracatın farklı farklı alanları vardır bu alanlar gıda, tekstil, bireysel ihracat, e-ihracat gibi…
Bireysel ihracat, herhangi bir firma, kurum adı altında ihracat yapmak isteyen üreticilerin şirket sahibi olması gerekmeksizin, vergi dairesinden kendine özel vergi numarası ve kendi T.C kimlik numarası ile bireysel ihracat gerçekleştirebilir.
Gıda İhracatı, Türkiye’de en çok ihracat edilen ürünler arasında bulunmaktadır. Üretimi yapılan gıda ve tarım ürünlerinin yurtdışına pazarlanmasına, satılmasına gıda ihracatı denir. Gıda ürünleri en çok, meyve ve sebze, fındık, tütün, sanayi bitkileri, incir, üzüm, zeytin, buğday, sebze ve meyve, canlı hayvan, su ürünleri gibi gıda ürünleri ihracatı yapılmaktadır.
Tekstil İhracatı, ülkemizde tekstil ürünlerinde yeri oldukça önemlidir. Yurt dışından üstenilen hangi ürün ise bu belirli bir süreç sonrası hazırlanır, daha sonra nakliye durumu tamamlandıktan sonra yurt dışına gönderimi sağlanır. Bu durumda tekstil ürünlerinde ihracat yapılmış olur.
E-İhracat, kısaca anlatmak gerekirse online satış sistemidir. Gelişen dünya teknolojisiyle beraber artık her şey elimizdeki bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik ürünlerle halledilebilir hale gelmektedir. Dünya çapında e-ticaret işlemleri oldukça fazla şekilde büyüme göstermektedir. e-İhracat, ağırlığı 150 KG´ı geçmeyen ve değeri 15.000 Euro´nun altındaki mallar için Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) kapsamında yapılan bir çevrimiçi(online) ticaret şeklidir. Bireysel ihracatta olduğu gibi e-ihracat sisteminde üreticilerin, ürün gönderimi yapan işletmelerin yurt dışına gönderebilmeleri için bir firma ya da bayi bulundurması gerekmekteydi, fakat e-ihracata fazlaca talep olduğundan dolayı belirli olan zorunluluklar ortadan kaldırılmıştır.
İhracat Konsinyesi Nedir?
İhracat sevkiyatı, bir ihracatçının aynı ihracat gümrük idaresi aracılığıyla aynı alıcıya aynı anda ihraç ettiği toplam mal miktarı olarak tanımlanır. 2016 itibariyle, bir alıcıyla yapılan ihracat sözleşmesi artık varış ülkesine değil, bir alıcıyla yapılan ihracat sözleşmesine dayanmaktadır. İhracat prosedürüne ilişkin gümrük düzenlemeleri (VSF A 0610) ihracat sevkiyatını şu şekilde tanımlar: “İhracat sevkiyatı, bir ihracatçının bir ihracat sözleşmesi temelinde bir alıcıya ihraç ettiği malları içerir.”
Mikro İhracat Nedir?
Mikro İhracat, 300kg ve 15.000 Euro miktarı kadar olan gönderileri kapsayan ihracat türüdür. Bu limitler altındaki gönderiler ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile beyan edilebilir (Madde 5 – No – 20.07.2011 Tarihli Gümrük Genel Tebliği değişiklikleri için)
Mikro İhracatın Avantajları;
- • Antrepo, depolama veya Gümrük Müşavirliği (veya beyanname) ücreti yok
- • En aza indirilmiş evrak işleri sayesinde zamandan tasarruf
- • Kolay KDV iade prosedürleri
- • Mikro İhracatta ihracat parasının ülkeye getirilmesinde genel rejime uygunluk aranmaz.
- • Vekâletname durumu gerektirmediği için noter ücreti yok
- • İhracatınızın nihai alıcıya hızlı teslimatı
İhracat Belgesi Nedir Nasıl Alınır?
İhracat belgesi uluslararası ticaret yapmak isteyen her üreticinin alması gereken bir belgedir. İhracat yapmaya karar veren üreticilerin ticaret sicil gazetesi ve tek vergi numarası sahibi belgesi gerekmektedir. İhracat belgesi alabilmek için üreticinin Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonundan üretim yaptıklarını gösteren bir belge almaları gerekir. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri ve Ekonomi Bakanlığına ihracat belgesi için ilk olarak başvuruda bulunmak gereklidir. İstenilen belgeler tamamlandıktan sonra hangi bölgeye ihracat yapmak isteniyorsa o gümrük idaresine giderek işlemleri başlatabilir. Eğer ki uluslararası bir ticaret durumu söz konusuysa ihracat belgesi alınması zorunludur. İhracat belgesi yetkili merciler tarafından sağlanmaktadır. Bölgenizdeki ihracatçı birliğine başvuru yapmanız gereklidir.
İhracatçı birliğine kayıt başvurusu yapmak için aşağıda belirtilen evraklar gerekmektedir. Bu evraklar;
- • İmza sirküleri
- • İmza beyannamesi
- • Faaliyet belgesi
- • Ticaret sicil gazetesi
- • Vergi mükellefiyet yazısı
- • Vekâletname
- • Kimlik belgesi
Bu belgelere ve daha detaylı bilgilere sahip olmak için Aşan Danışmanlık ve Belgelendirme Hizmetlerini arayabilir detaylı bilgiyi size atanan müşteri temsilcinizden öğrenebilirsiniz.
İhracat İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Vardır?
Yurtiçinde üretilen bir ürünün başka bir yurtdışı ülkesine gönderirken belirli belgelere ihtiyaç vardır. Bu ihracat belgeleri aşağıdaki gibidir.
- • İhracat beyannamesi
- • Ticari fatura
- • Paket listesi
- • Orijinallik belgesi
- • Hava konşimentosu
- • İhracat ruhsatı
Bunlar haricinde ürettiğiniz ürünler için yurt dışında daha da kaliteli ve güvenli şekilde ürünlerinizin ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 10002, ISO 31000, ISO 13485, CE belgelerine ihtiyacı olabilir. Ayrıca hangi ülke sınırlarına ihracat gerçekleştirecekseniz bu ülkelerin kendilerine özgü istedikleri belgeler olabilir. Bu konuda Aşan Danışmanlık ve Belgelendirme Hizmeti olarak gerekli tüm işlemleri birlikte yürütüyoruz. Her sorunda sizlerle birlikte çözüme ulaştırmaya çalışıyoruz.