CE Teknik Dosya Hazırlama, ürünlerin Avrupa Birliği (AB) pazarında satılabilmesi için gerekli olan CE işaretinin alınmasında önemli bir adımdır. Teknik dosya, ürünün AB direktiflerine ve standartlarına uygunluğunu gösteren tüm belgeleri içerir. Üreticiler, ürünlerinin uygunluk değerlendirmesini yapmak ve CE işaretini almak için bu dosyayı hazırlarlar.

CE teknik dosya hazırlama, CE Belgesi alım sürecindeki en önemli aşamalardan biridir. Ürünlerini CE işareti ile piyasaya sunmak isteyen kuruluşlar, belgelendirme kapsamına göre doğrudan kendi beyanı ya da onaylanmış kuruluşların gözetiminde bir sertifikasyon sürecine girmektedir. Belge başvurusunda bulunan firmalar bu süreçte ürün tasarımı, kullanımı, testleri, uyumluluk doğrulama, uygunluk beyanı vb gibi konularla ilgili dokümanstasyon çalışması yapmak zorundadır. Yapılan her işlem dokümante edilmeli ve CE teknik dosya içerisine konulmalıdır. Bu dosya, CE belgelendirme sürecinin bir özeti gibi olup belgelendirmenin yapıldığı direktif ve standartlara uygunluğu doğrulayan bilgi ve belgeleri içermektedir. Her CE sertifikası sürecinde hazırlanması zorunlu olan CE teknik dosyanın kapsamı belgelendirilecek ürün ve yönetmelik kapsamına bağlı olarak değişebilmektedir. CE teknik dosya hazırlama ile ilgili tüm sorularınızı Aşan Danışmanlık’a sorabilir, CE sertifikasyon adımlarıyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
CE Teknik Dosya Nedir?
AB pazarına ürün arz etmenin bir ön koşulu olan CE Belgesi, ülkemizde de birçok ürün grubu için zorunlu hale getirilmiştir. Firmalar, ürünlerinin temel sağlık ve güvenlik kriterlerini karşıladığını ve ürüne özgü yönetmelik ve standarda uygun olduğunu beyan etmek amacıyla CE sertifikası almaktadır. Belgelendirme sürecinde yönetmelik ve referans alınan standartların bir gereği olarak bazı dokümanların hazırlanması gerekmektedir. Bu bağlamda, ürüne ait tasarım ve üretim bilgileri, yapılan test ve analizlerin sonuçları, ürünün kullanım ve güvenlik kılavuzları, yararlanılan standartlar ve yönetmeliklerin listesi, AT uygunluk beyanı vb gibi belgeler bir araya getirilerek teknik dosya adı verilen bir dokümantasyon çalışması yapılmaktadır. Her ürün için hazırlanması zorunlu olan CE teknik dosyanın içeriği ürünün türü ve özellikleri, belgelendirme yapılan yönetmeliğin kapsamı, referans alınan uygunluk değerlendirme prosedürü (modüller) vb gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Üreticiler, CE Belgesi almak için bu dosyayı hazırlamak, ilgili makamlara sunmak ve 10 yıl süreyle saklamak zorundadır.
CE Teknik Dosya Nasıl Hazırlanır?
Teknik dosya, CE belgelendirme sürecinin tamamını kapsayan yaşayan bir dokümandır. Yani sürecin başından itibaren yapılan her çalışma dokümante edilerek bu dosya içerisinde yer almak zorundadır. Ürüne ve direktife bağlı olarak değişmekle beraber tipik bir CE teknik dosyanın özetle şu bilgi ve belgelerden oluştuğunu söyleyebiliriz:
– Ürünün kullanım amacı; marka ve model bilgisi, varsa ve gerekliyse seri ve parti numarası
– Üretici firmaya ait bilgiler; adres, telefon, yetki, tesis vb.
– Ana ürün ve alt bileşenlere ait tasarım dokümanları; teknik çizimler, şemalar, elektronik ve hidrolik devreler vs
– Ürünün üretim, taşıma ve depolama talimatları
– Kullanım, bakım, montaj, onarım ve tamir kılavuzları (hangisi ya da hangileri gerekli / zorunlu ise)
– Belgelendirme sürecinde referans alınan ve atıfta bulunulan yönetmelik ve standartların listesi
– Risk analizi, güvenlik ve/veya performans testleri ve varsa diğer çalışmaların sonuçlarını gösteren raporlar
– Ürünün üretiminde kullanılan tüm makine ve teçhizatlara ait kalite, kalibrasyon ve kullanım talimatı bilgileri
– AT uygunluk beyanı
– Onaylanmış kuruluşa ait bilgiler;
– Onaylanmış kuruluş gözetiminde gerçekleştirilen çalışmalar; test, analiz, denetim, muayene vs

CE Teknik Dosya Danışmanlık Hizmeti
CE Belgesi almak ve ürünlerini iç pazara ya da Avrupa pazarına sokmak isteyen üreticiler CE teknik dosya hazırlama çalışmalarını tamamlamak zorundadır. Aşan Danışmanlık, bu süreçte kuruluşlara ihtiyaç duydukları eğitim, danışmanlık ve belgelendirme çözümlerini sunmaktadır. CE teknik dosya ile ilgili tüm konularda Aşan Danışmanlık’tan yardım olabilir ve sertifikasyon çalışmasını hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Aşan Danışmanlık, belgelendirme sürecini başından sonuna kadar planlamakta ve teknik dosyada yer alan bilgi ve belgelerin hazırlanmasında profesyonel destek sunmaktadır.
CE Teknik Dosya Hazırlığı için Aşan Danışmanlık Yanınızda
CE Belgesi her ne kadar bir kalite veya garanti belgesi olmasa da ürünün Avrupa Birliği pazarına sunulması için birincil derece önemli bir belgedir. Ülkemizde de çeşitli yönetmeliklerle birçok ürün grubu için doğrudan veya dolaylı olarak CE Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. CE teknik dosya hazırlık işlemi de bu sürecin en kilit adımlarından biri olduğundan firmalar CE Belgesi almak ve teknik dosya hazırlamak istediğinde danışmanlık hizmetine ihtiyaç duymaktadır.
Aşan Danışmanlık CE teknik dosya danışmanlığı konusunda kendisini ispatlamış ve şimdiye kadar farklı sektörlerden çok sayıda firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. CE teknik dosya hazırlama işlemine dair her konuda bilgi ve tecrübe sahibi olan Aşan Danışmanlık bu süreçte firmaların en güvenilir iş ortağı olmaktadır. CE teknik dosya hazırlık danışmanlık hizmeti almak isteyen kuruluşlar Aşan Danışmanlık ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirler.
Sabit Hat : 0212 438 04 76
Whatsapp : 0545 341 43 49
info@asandanismanlik.com
Bu zamana kadar çalıştığımız mutlu müşterilerimiz
0
+
Mutlu Müşteri
ISO belgesi, ce belgesi gibi birçok alanda belgelendirme
0
+
İşletme Belgesi
Kaliteli ve güvenilir hizmet anlayışıyla, ‘Sizin işiniz bizim işimizdir.’ düşüncesiyle müşterilerimize her daim destek olarak kusursuz hizmet sunmaktayız.